Brist på inkludering i kyrkan – Hur ljuvt det är att komma
Hur ljuvt det är att komma är en psalm med intressant bakgrund. Den skrevs på en tid när man inte brydde sig om att inkludera människor, eller åtminstone inte på sättet många ser det idag. Den skrevs, om jag minns det rätt, på 1800-talet och den stora med denna psalmen är att det är den första som handlar om gudstjänsten.
Runebergs psalm bröt ny mark
Tidigare handlade psalmer om Guds ord, men denna handlade alltså om själva gudstjänsten och den fick så mycket kritik författaren Runeberg aldrig fick se den i en psalmbok under sin livstid.
Varför pietisterna såg ett problem
Varför kritiserades den då? Den verkar ju tämligen fridfull och harmlös, eller? Ja, ”problemet” fanns inte i psalmen, utan hos Pietisterna och deras syn på församlingen. Alla som kommer till gudstjänsten är inte äkta troende enligt dem. En uttryckte sig såhär: ”Hur härlig är ej denna teckning, och hur sann, då den tillämpas på Guds sanna församling! […] Men hur falsk och därigenom fördärvlig blir den inte, om den tillämpas på våra vanliga offentliga gudstjänster och den däri deltagande blandade församlingen.”
En kritik som speglade ideal och rädsla
Jag vet inte om du håller med men jag känner nog att det är både otrevligt, hårt och högmodigt att prata så om andra. Samtidigt vill jag minnas att pietisterna egentligen mest ville kritisera den formella kristendomen, de som kom till kyrkan för status eller pga. tradition. Och samtidigt betona vikten av helgelse och verklig tro. Den stränga och exkluderande inställningen skulle skydda de verkligt troende från världslighet och syndens påverkan. Därför ställde man sig skeptiska till psalmen. Kunde man verkligen sjunga den i kyrkan när inte alla där faktiskt är verkligt troende och en äkta del av Guds församling, enligt pietisterna då…
Vem avgör vem som tillhör församlingen?
Visst kan jag känna mig tämligen säker på mina saker ibland, MEN, i den här kontexten, borde det inte vara Gud som avgör vem hans församling är?
Och, om man nu var en sådan sträng pietist, skulle man inte kunna sjunga denna psalm och åtminstone inom sig då föreställa sig denna sanna Guds församling, fri från tvivlare och andra bristfälliga, ja enligt deras sätt att se det?
Nåja, nu är den en del av vår psalmbok, och väl är väl det? 🙂
Psalm 80 Hur ljuvt det är att komma
Text
1.
Hur ljuvt det är att komma
till Herrens tempelgård,
där trogna själar blommar
som liljor i hans vård.
Man ser hur skära kalkar
för Gud där öppna står,
och himmelsk dagg dem svalkar,
att liv och kraft de får,
och himmelsk dagg dem svalkar,
att liv och kraft de får.
2.
Hur kärt i Andens enhet
att dem tillsammans se
i trohet och i renhet
åt Herren offer ge.
När de Guds lov upphöjer
på denna fridens ort,
vem är väl då som dröjer
och stannar vid dess port?
3.
Träd in att se och smaka
hur ljuvlig Herren är,
att bedja och att vaka
med hans utvalda där.
Där ute lever flärden
så glädjelös och tom;
ack, ringa fröjd ger världen
emot Guds rikedom.
4.
Ej vill jag vandra fjärran
till mörker bort från dag.
Mitt ljus, det är av Herrean,
min sol uppsöker jag.
Inför hans anlet klara
vill i hans hus jag bo.
Där är mig gott att vara,
där har mitt hjärta ro.
Text: Johan Ludvig Runeberg år 1857
Musik: Isidor Dannström år 1881
Inspelning: Psalmprojektet år 2024
Stöd Psalmprojektet – Bli fadder på Patreon
Psalmprojektet växer tack vare dig. Vill du hjälpa oss att fortsätta skapa och sprida psalmer? Bli fadder på Patreon och få exklusivt innehåll samtidigt som du stöttar arbetet. Ditt stöd gör skillnad!